ОНЛАЙН КНИЖАРНИЦА | BOOKS STORE

Автори

Диоклециан и спасяването на римския цивилизационен модел

Дори и добре образованите европейци не знаят точно какво, защо, кога и как започва да се обозначава с географския термин Балкани. Те обаче знаят, че тук някога са процъфтявали благодарение тъкмо на мира римски провинции, но за сметка на това днес са убедени, че това е барутният погреб на Европа, имало homo balcanicus и бил налице някакъв си балканизъм.

Повече детайли


29,00лв. с ДДС

Наличност:

1 продукт на склад

Внимание: Последни продукти в наличност!


  • Атанас Орачев
  • първо издание, 2018 год.
  • твърди корици, 287 стр.
  • Издателство: Борина

 

СЪДЪРЖАНИЕ:

Pax Romana и съвремието

Диоклециан (284-305): произход и жизнен път (CV)

Кратък библиографски преглед

Реставратор или спасител на римската държавност и европейския цивилизационен модел

Узурпациите

Тетрахията и Доминатът

Законодателното преустройство и съдебната власт

Административните преустройства

Военното преустройство

Данъците и стопанството

Монетната реформа

Еликтът за цените (максималните тарифи)

Строителството

Религиозната програма и антихристиянските гонения

Градовете и селските територии

Няма ли ненаказано и охулено добро?

Диоклециановите преустройствени поуки, Балканите и Pax Europeana

Използвани съкращения и литература

 

Д-р Атанас Орачев е роден в София през 1953 г. Инструктор-водолаз от 1974 г. Завършва СУ „Св. Климент Охридски" - специалност „Стара и средновековна обща история": носител на наградата „Марин Дринов" за 1982 г., присъждана от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски". Специализира: тексткритика (евристика и херменевтика) на известия („извори") за античната и средновековната история на Тракия и траките; морска история, геоморфология и палеогеография на Западното Черноморие (при проф. Живко Иванов); глотометрия и информатика (при проф. Мирослав Янакиев). През 1989 г. защитава дисертация на тема „Thracia Pontica. Основни проблеми на извороведското и историографското изследване на Западното Черноморие".

Ръководител на водолазните работи на експедициите „Месамбрия - Хемус" и „Аполония - Странджа" и част от екипа на Програмно- координационния център за научни изследвания в гр. Малко Търново. Автор на специализирани програмни продукти и бази данни за количествени анализи на текстови и графични масиви. Ръководител на Учебно-професионалния комплекс на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ" по линията на Центъра за древни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски". Създател на частния научно-изследователски и издателски проект „ДА България".

Член на Сдружение „Кръг Будител". Председател на научния съвет на Сдружение „Черноморска Странджа" и уредник на неговата музейна експозиция „История на котвата" в град Ахтопол. Член на управителния съвет на „Институт на свободните изследователи Хистореон" (ИСИХ).

Автор (или съавтор) на над 250 значими научни изследвания по- важните от които са: „Странджа древност и съвремие" (съставител, редактор и автор), поредица „Владетели на българските земи", поредица „Проблеми на българската историография", поредица „Проучвания върху морската история и археология на Левия Понт", „България в европейските картографски представи", „България - страна на съкровища", „Земетресения и земетръсни последици по Българското Черноморие", „Поморие древност и съвремие" (съставител, редактор и автор), „Историческа информатика на Ахтопол", „България - началата на рударството, металургията и древните съкровища", „Голяма книга за България" и др.

Количка  

(празна)

Нови продукти

Няма нови продукти в момента

Специални

Няма специални в момента