ОНЛАЙН КНИЖАРНИЦА | BOOKS STORE

Автори

Корабоплаването в миналото

Книга, интересна за всички, които малко или много се интересуват от корабоплаване. Инструменти, средства, пособия и начини за навигация са представени за широк кръг аудитория от Веселин Венков в неговата нова книга. Читателите не е задължително да бъдват професионално свързани с морето.

Повече детайли


7,00лв. с ДДС

Наличност:

5 продукта на склад


  • Веселин Венков
  • 85 страници
  • Издателство ОНГЪЛ
  • Варна, 2016
  • Мека корица


Веселин Венков е роден във Варна през 1944 г. Работи в Строителен и технически флот - Варна, където придобива квалификациите водолазен инструктор, леководолаз-професионалист и леководолаз-взривник. Дълги години работи в ДП "Черноморски риболов"- Варна, като ръководител на първата в България ферма за отглеждане на култивирани миди близо до нос Калиакра. Капитан на водолазен кораб Камчия, 3 години треньор на варненския отбор по подводно ориентиране. Обучава екип от пещерняци за водолази и с тях участва през 1989 г. в българската експедиция в пещерата Сан Бернар в Савойските Алпи, Франция. Автор на книгите "Записки на рибаря" (2002, биографични разкази) и "По пътя на спондилуса" (2013).

Предговор от Теодор Роков

Благодарение на развитието на науката и техниката всички земни прегради вече са преодолени и светът стана тесен за човека. И ако в миналото пресичането на океанските простори се е смятало за твърде рисковано начинание, то днес човечеството вече е поело по своя път сред звездите. Как обаче е била направена тази гигантска крачка? Кога е била нарисувана първата карта, кой пръв е изобретил компаса, какво са представлявали първите устройства за измерване на времето, колко далеко е можел да вижда човек през първите далекогледи…

Тази книга не е учебник по астрономия, навигация или корабоводене. Това е един увлекателен разказ за изобретяването на всички основни уреди, технически приспособления и методи, използвани от човека в овладяването на земните простори от древността до днес. Книгата съдържа богата и разнообразна информация, без да отегчава със суха фактология и академичен стил - на практика тя е един малък справочник, подходящ за всеки, който проявява интерес към темата. 

 

Откъс от книгата "Корабоплаването в миналото"

Така стигаме и до на-важния помощник на мореплавателя, компаса. както много случаи в историята на човечеството, така и историята на компаса, неговото навлизане в Европа и приложение в корабоплаването е многостранна, чудновата и бихме казали забавна. Както и много други изобретения и той е с множество автори, месторождение и много, много дълъг период на сътворение. Може би в това отношение, компасът държи рекорд. Различните предположения за дата на изобретяването на компаса започват от 2634 г. пр. Хр. и стигат до 1300 година. Промеждутъкът представлява 4000 години. Историята на компаса и неговото навлизане в Европа много напомня тази на барута.

Вече няма спор, че компасът е китайско изобретение. Така, преди 1100 години преди Христа членовете на някаква чуждестранна делегация получили от китайския двор подарък пет "магнитни коли", за да не се изгубят в дългия път към дома. Тези коли ги ползвали за пътувания през степи и пустини. Върху тях имало фигурки, които лесно се въртели около оста си и чиято една ръка била протегната напред и винаги сочела посоката Юг. Едно древно определение за компас идва именно от тези фигурки: "Ръка, която сочи винаги на Юг".

Първото по-точно изображение на магнитен указател на посоката за пътуване по море е наистина от много по-късно време (XI в. след Христа), но няма съмнение, че корабният компас е съвременник или непосредствен потомък на "магнитната кола" и е вземал дори под внимание магнитните склонения.

Когато слуховете за тайнствените магнитни сили, привличащи железни предмети, достигнали до Европа, те се превърнали в легенди и предания за вълшебството на тези камъни. Една такава приказка е разпространеното предание в Северна Европа и Ориента за Магнитната планина, която с неотразима сила притегляла към себе си всички железни части на корабите.

Най-ранният компас, открит от китайските археолози, е датиран 220 - 206 г. пр. Хр. Компасът е във формата на лъжица, монтирана над бронзова чиния, наречена Сънан - буквалният превод на тази дума означава "Соча на Юг".

Количка  

(празна)

Нови продукти

Няма нови продукти в момента

Специални

Няма специални в момента