ОНЛАЙН КНИЖАРНИЦА | BOOKS STORE

Автори

Късноантична крепост на нос Св. Атанас

Първите сведения за късноантичната крепост на нос Св. Атанас дължим на основателите на българската археология братятаХермингилд и КарелШкорпил. В статия от 1892 г. за археологическите обекти по Североизточното Българско Черноморие те описват накратко останките от малка крепост на нос Св. Атанас, южно от тогавашното село Ак дере, или Аспро (сега град Бяла).

Повече детайли


5,00лв. с ДДС

Наличност:

4 продукта на склад


  • Валери Йотов, Александър Минчев
  • 28 страници
  • Българска, първо издание
  • Туристически наръчник
  • София, 2013


Наименованията

В научни издания са изказани хипотези за антично селище с името Лариса и за средновековна крепост с името Вича тъкмо на нос Св. Атанас. Засега археологическите изследвания не потвърждават тези мнения.

Най-разпространеното име на носа и на местността е Свети Атанас. Напълно възможно е това име да идва още от Късната Античност и да е свързано със Св. Атанасий Велики (293-373), известен и като Атанасий I Велики, патриарх Александрийски - един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата.

 

През 1969 г. при строежа на сградата за почивна база на Общинския съвет на Бяла е намерена каменна плоча с надпис “В патет на Теодор Презвитера”

Най-вероятно плочата с този надпис е покривала или е била поставена над гроб. Твърди се, че е бил открит и златен накит. Без съмнение в района на намиране на въпросната плоча трябва да се търси един от некрополите на крепостта.

Количка  

(празна)

Нови продукти

Няма нови продукти в момента

Специални

Няма специални в момента