ОНЛАЙН КНИЖАРНИЦА | BOOKS STORE

Автори

Загора-Варна: Скритата суперкултура

Загора-Варна: Скрита суперкултура / Zagora-Varna: The Hidden Superculture
Книгата е посветена на изследването на българския учен, което прави съществена връзка между египетския сфинкс и некрополите, открити край Стара Загора и Варна.

Повече детайли


45,00лв. с ДДС

Наличност: Този продукт не е в наличност

0 продукт на склад


  • Христо Смоленов
  • 141 страници
  • Луксозно пълноцветно издание
  • Езици, Български и английски
  • Издателство Акад. Ангел Балевски
  • София, 2012

 

Варненското златно съкровище е открито от видния археолог Иван Иванов през 1972 г. Радиовъглеродният анализ го датира между 4600 и 4200 г. преди Христа. По този повод през 1982 г. принц Микаса, водещ японски археолог, пише: „Културата Варна всъщност е първата европейска цивилизация.“ А неолитните жилища край Стара Загора са дори с цяло хилядолетие по-древни от варненския некропол., който пък е с 2000 г. по-стар от египетските пирамиди.

Според Смоленов в Музея „Неолитни жилища“ в Стара Загора има български сфинкс. Той е много по-малък, но също като египетския е с човешка глава и тяло на звяр. Фигурката е направена от глина и е куха. Вниманието на учения било привлечено от съответствия между сбора от дължините на златните бикове, открити във Варна, и размерите на старозагорския сфинкс.

Същите стандарти според него играят ключова роля и при египетските пирамиди. Свещената мярка на древния Египет е т.нар. царски лакът. В своите изследвания Смоленов установил, че прототипът на царския лакът, равен на 52 см, идва от наши земи – от Загора и Варна.

Още през новокаменната епоха – 3000 г. преди пирамидите, в неолитните жилища от Стара Загора, откриваме стандарт за дължина, равен на 52 см – колкото е царският лакът, твърди ученият. Удивително, но стандартът присъства и в шедьоврите от варненския некропол, изработени от керамика и злато!

Златните стандарти на мистериозната култура Загора-Варна явно не са били просто предмети за украшение. Те са означавали нещо повече за древните – за тях измерването е било свещен ритуал, а също и принципна основа на познанието. Зараждащата се наука – логическият подход към осмисляне на действителността, е трябвало да се базира на система от мерни единици и стандартни пропорции.

А дали тази суперкултура не е разпространявала знания, довели до своеобразна глобализация в една далечна епоха, която съвсем условно наричаме праистория?!

Количка  

(празна)

Нови продукти

Няма нови продукти в момента

Специални

Няма специални в момента