ОНЛАЙН КНИЖАРНИЦА | BOOKS STORE

Автори

Славеят на Тракия

Представените тракийски народни песни в настоящия сборник са само малка част от репертоара на народния певец Красимир Станев. Със своя висок професионализъм, широки познания в областа на фолклорното изкуство, той е певец с голяма вещина и изпълнителско майсторство.

Повече детайли


12,00лв. с ДДС

Наличност:

4 продукта на склад


Песните му са с широк тематичен диапазон – хайдушки, исторически, семейно-битови, песни на трапеза, седенкарски и са едни от най-предпочитаните и любими. Отдал се на тракийския край, неговият „глас” непрекъснато се е обогатявал и разраствал. Онаследил майсторството на народния певец Йовчо Караиванов, той се явява като един чудесен изпълнител и носител на песенен тракийски фолклор, без предпочитания към мензурните или безмензурните мелодии. Краси пееше широко, отворено, с голяма любов и винаги от сърце,  винаги с душа, с дълбоко вътрешно съпреживяване. Обаятелен и артистичен, с нежен мъжки тембър, с ясна, чиста дикция. Той имаше ярко индивидуален глас, изразен на високо професионално и сценично майсторско изпълнение. За него народното пеене не беше толкова професия, колкото жизнена и творческа съдба.
Песните му от своя страна са широки по форма и тонов обем, както и особено разнообразни по ладове. Със своето певческо майсторство Красимир Станев подчертава характерните белези на тракийските народни песни,  специфичните стилови черти, включващи поетичните мотиви, размер на стиха, мелодика, орнаментика, метроритмика, ладови характеристики, припеви. В тях човек открива красотата, мъдростта и житейската философия, завещата от предците ни.
В края на този сборник са публикувани и песни от неговият репертоар, обработени за народен хор, от наши изтъкнати композитори като Красимир Кюркчийски, Петър Крумов и песен със съпровод на пиано от професор Милчо Василев. Със сигурност песните на Красимир Станев ще продължат да провокират творческите търсения и на други български композитори.
През 2011 г. в гр. Варна под ръководството на негов последовател Николай Гурбанов се създаде музикално-фолклорен клуб с името на „Красимир Станев.”
Тази книжка представлява един скромен паметник на голямото изкуство и човечност на приятеля и колегата Красимир Станев. Но ако тя спомогне да се мотивират младите хора да тръгнат по стъпките му към трудният и стръмен път към върховете на изкуството, да увлекат със себе си и други, да се запеят чудесните му песни от бъдещите поколения, - това ще бъде най-големият паметник за него.  
Той би се радвал най-много на това. По този начин името на Красимир Станев ще остане завинаги в съзнанието ни! Заслужава го!

доц. Йорданка Неделчева

 

  • Йорданка Неделчева
  • 165 страници
  • Издателство "ОНГЪЛ"
  • Варна, 2013

Количка  

(празна)

Нови продукти

Няма нови продукти в момента

Специални

Няма специални в момента