ОНЛАЙН КНИЖАРНИЦА | BOOKS STORE

Автори

С ДИХАНИЕТО НА ЗЕМЯТА

С ДИХАНИЕТО НА ЗЕМЯТА

Книгата на Павлина Циганчева поставя един от най-щекотливите проблеми, а именно: любовта към земята и как тя може да бъде предадена през поколенията, да се превърне в насъщна необходимост и за децата, които сега навлизат в живота, но не винаги могат да я разберат и приемат като свое житейско кредо.

Повече детайли


10,00лв. с ДДС

Наличност:

30 продукта на склад


Може би защото „информационното общество“ твърде много ни е накарало да си повярваме, че само с технологиите ще решим проблемите за оцеляването и просперитета си? А може би заради десетилетното отродяване от земята (понякога – и насилствено) през втората половина на XX век, когато различни партийни мегаломани настроиха страната ни със стотици промишлени мастодонти, без да се помисли дори как те да бъдат обновявани, да са „в крак“ с времето, и си  оставаха все на нивото на 50-те и 60-те години на миналия век.
Павлина Циганчева насочва погледа си едновременно и в двете посоки – към оформянето на човешкия характер на героя (Димитър Топалов) в неговата младост и към сегашните му борби да остоява своето верую под напора на нахлуващите „модерни“ обстоятелства, под влиянието на които други ще се опитат да откъснат парчета от земята му, което се равнява все едно да късат от сърцето. Той трябва да се пребори и с нежеланието на тримата си сина да поемат от него грижите за земята, защото всеки е избрал житейски път, отвеждащ го в съвсем друга посока – дори и средният от синовете му, въпреки че участва в продажбата на продукцията, си мечтае как един ден ще разпродадат земята и ще си заживее щастливо в града с припечеленото... Много проблеми се струпват върху главата на Димитър Топалов. Със забогатяването не го е напуснала жаждата му за работа на полето, и зимното време го мори бездействието и скуката в семейния дом. Тогава заместителят на тази жажда, който открива в младата жена Кремена, се оказва само един сляп път за никъде. Героят осъзнава, че трябва да брани целостта на семийното си гнездо и навярно това разбира и съпругата му Мария, която примирено изчаква да отминат тия внезапно пламнали въглени на любовта извън семейното огнище... Но водещо и над всичко за героя е „диханието на земята“. Парите са само фалшиви заместители на това „дихание“. За него няма нищо по-важно и обземащо, изпълващо го с абсоютно удовлетворение, от докосването до земята. Затова и след смъртта на Мария, след събирането с Кремена героят се чувства щастлив единствено когато е при нея – земята, дала му всичко: и любов, и щастие, и богатство, и увереност, че въпреки някои несполуки в живота, само „с диханието“ на тази вечната, пръхкава и плодородна земя животът му е придобивал смисъл. Затова и Кремена го напуска, за да го остави при неговата най-голяма любов – земята, която дава всичко на този свят.
Тази книга е още един отговор на въпроса – изчезнала ли е любовта към земята и не я ли сменихме с любов към машините, които едновременно и помагат, но и прекъсват в някаква степен непосредствения контакт с тая първична житейска същност – земята? Героят е там, където е неговата най-голяма любов – насред нивите, като „се мъчеше със слаби и кратки вдишвания отново да усети живителната сила на ЗЕМНОТО ДИХАНИЕ“. Всяко едно поколение само за себе си трябва да даде отговор на този въпрос и в него ще си отглежда оцеляването като човешка единосъщност.
Книгата е много четивна, героите, особено главният, са пълнокръвно изразени в ракурса на повествованието. Това произведение на Павлина Циганчева е неин безспорен успех, и се надявам, този сюжет да има своето продължение.

 

  • Павлина Циганчева
  • 132 страници
  • Издателство "ОНГЪЛ", Варна 2012

Количка  

(празна)

Нови продукти

Няма нови продукти в момента

Специални

Няма специални в момента