ОНЛАЙН КНИЖАРНИЦА | BOOKS STORE

Автори

Тракийската богиня Бендида

Тракийската богиня Бендида

Една от най-известните тракийски богини е Бендида известна още като Вендис, Вензеис, Уендис, Мендис. Гърците я наричат ζυγία – обединяващата, тази, която свързва.

Повече детайли


25,00лв. с ДДС

Наличност: Този продукт не е в наличност

0 продукт на склад


БЕНДИДА – БЪЛГАРСКОТО ИМЕ НА ЕДНА ТРАКИЙСКА БОГИНЯ. Жената та е изворът на живота. Родът започва от нея, децата биват оформени като характер от нейните ласки и напътствия. Тя е подкрепа на съпруга си в трудни моменти. Смайващо е какъв товар може да понесе на нежните си рамена. Не случайно първите божества са били жени. Богинята-майка е почитана в много култури, имената й са различни, но функцията една и съща. Тя е пазителка на семейното огнище и е тази, която събира влюбените в свещен съюз...

Една от най-известните тракийски богини е Бендида известна още като Вендис, Вензеис, Уендис, Мендис. Гърците я наричат ζυγία – обединяващата, тази, която свързва. Хезихий, Платон, Страбон и др. я споменават в работите си и подчертават тракийският и произход. В Атина, където са живели траки и пеласги са се празнували Вендидиите – тържества посветени на богинята на семейството...Езиковедите свързват името й с немският глагол binden – свързвам, но някакси забравят, че българският език притежава много повече, а и по-близки сродни думи.

 

  • Димитър Попов
  • Редактор проф. Александър Фол
  • 126 страници
  • Издателство Наука и изкуство
  • София, 1981

Количка  

(празна)

Нови продукти

Няма нови продукти в момента

Специални

Няма специални в момента