ОНЛАЙН КНИЖАРНИЦА | BOOKS STORE

Автори

КАТЕДРАЛЕН ХРАМ-ПАМЕТНИК „СВ. УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

Разположена в самия център на град Варна Катедралата "Св. Успение Богородично" е един от символите на морската ни столица. Молитвен храм за варненци, и в същото време забележителност в маршрутите на туристите.

Повече детайли


3,00лв. с ДДС

Наличност:

28 продукта на склад


Още в първите години след Освобождението православното българско население в града бързо нараствало. За да потвърдят близостта си до руската православна вяра и да демонстрират отделянето си от гръцката патриаршия се наложило построяването на православен храм,който да обединява българските християни в града.
Честта да положи основния камък на бъдещия храм имал княз Александър І Батенберг, който пристигнал във Варна на 4 август. Самата церемония била на 22 август 1880 г. след тържествен молебен, с благословия от митрополит Симеон и в присъствието на много българи и арменци. Първата копка била извършена със специално изработени за целта сребърни кирка и лопата. След водосвета князът помилвал всички затворници от варненския затвор, на които им оставали три месеца до края на присъдата. Избраното име, "Успение Пресвятия Богородици", било в памет на всерусийската императрица Мария Александровна, българска благодетелка и леля на княза.

  • Борислав Дряновски, Дякон Алеко Рачев
  • 36 страници
  • СЛАВЕНА
  • Езици: Български,Руски, Немски, English

Количка  

(празна)

Нови продукти

Няма нови продукти в момента

Специални

Няма специални в момента